a

Elérhetőségeink

Székhely: 4031 Debrecen, Szoboszlói út 67.
Telephely: 4031 Debrecen, Szoboszlói út 67.
E-mail: info@civis-szek.hu
Telefonszám: +36-30-791-1038

Interjú Búzás Lajossal

2021.11.26. | Hírek

Interjú Búzás Lajossal

nov 26, 2021 | Hírek

Csokigyűjtő akció
  • Kedves Lajos, néhány mondatban légy szíves, mutasd be magad.

A Bihari Állami Gondozottak Egyesületének alapító elnöke vagyok. Magam is állami gondozottként nőttem fel, árva gyermekként. Születésem másnapján szüleim sajnos elhunytak, így árván maradtam, így nőttem fel. Házasságban élek, három fiúgyermek édesapja vagyok. Mindig is fontosak voltak számomra sorstársaim életkörülményei, ezen való segítése, ezért alapítottuk meg a BAGE Egyesületet barátaimmal. Érdekképviseletet nyújtunk, programokat szervezünk, és minden más ügyes-bajos dolgokban segítjük őket. Ma Magyarországon 23.000 állami gondoskodásban élő gyermek él, ebből Hajdú-Bihar Megyében 1.600 vannak. Jelenleg is fejlesztem magam, tanulok, harmadik diplomámon dolgozom, mesterszakon európa szociálpolitika képzésen veszek részt.

 

  • Honnan jött a Csoki Gyűjtő Akció ötlete?

Több évvel ezelőtt egy októberi kiránduláson vetődött fel elsőnek a Csoki gyüjtés ötlete. Dr. Kövér László az Országgyűlés elnöke meghívott 150 állami gondoskodásban élő gyermeket a parlamentbe. Nagy segítségünkre volt a szervezésben az akkor még Kör Dáma Egyesület elnök asszonyának, Porkoláb Gyöngyinek a segítése, közbenjárása ügyünk érdekében. Ekkor az utazás során jött az ötlet, gyűjtsünk sorstársainknak és a szegényebb sorsban élő gyermeknek édességet.

 

  • Milyen tapasztalataitok vannak?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sikeres volt az akkori felhívásunk. Gyakorlatilag minden társadalmi szegmenst megtalálunk: gyermekek gyűjtenek gyermekeknek, vállalkozások, önkormányzatok, hivatalok, iskolák, magánszemélyek, idősek, mindenki megmozdul, ez az egész kezdeményezés egy csodálatos dolog. A Csokigyűjtő Akció felhívásunk országos szintre nőtte ki magát, minden esztendőben többet és többet szeretnénk adni, ezért ebben az esztendőben 3.500 darab jól megtömött-tartalmas mikuláscsomagot szeretnénk szétosztani a gyermekeknek.

 

  • Kik a partnereitek?

Szerencsére –ami kicsit az elismertségünket is bizonyítja –, partnereink száma minden évben bővül. Ezt hírcsatornáinkon folyamatosan közre is adjuk, mert úgy gondolom, aki támogat egy ilyen csodálatos kezdeményezést, azokat a vállalkozásokat, hivatalokat, önkormányzatokat, magánszemélyeket be kell mutatni a nagyvilágnak. Nem titok, hogy Debrecen Város Vezetése több éve partnere kezdeményezéseinknek, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal dolgozói már az elejétől fogva partnerei a Csoki Gyűjtő Akció felhívásunknak. Ki merem jelenteni, az adventi előkészületnek Debrecenben fontos része a Csoki Gyűjtő Akció. Természetesen nem tudunk elég hálásak lenni és ezúton is szeretnénk megköszönni minden támogatónak, felajánlónak, mert nélkülük, nem lenne ilyen sikeres a felhívásunk. Egyértelmű, hogy továbbra is várjuk a csatlakozni vágyók jelentkezését a csokigyujtes@bage.hu elérhetőségünkre. Fontos célunk, hogy minél több gyermeknek szerezzünk örömöt az ünnepek közeledtével.

 

  • Milyen tapasztalataitok vannak idén?

Ebben az évben is sokan keresnek, érdeklődnek felhívásunkkal kapcsolatosan, ez jó. Vannak olyan partnereink, például a Cívis Szociális Étkezési Központ vagy a Nagykonyha Kft, akik hozzák partnereiket is, ajánljanak fel édességeket- támogassák a Csoki Gyűjtő Akciót. Ez az Egyesületnek nagyon nagy segítséget jelent, arra bíztatok minden jelenlegi és leendő támogatóinkat, vigyék hírét a 2021-es Csoki Gyűjtő Akció felhívásunknak, legyünk minél többen, hisz 3500 csomagot kell összeállítanunk, ami óriási mennyiség.

 

  • Mi a cél idén?

Ahogy már mondtam 3.500 jól megtömött Mikuláscsomag összeállítása. Nem titok az sem, hogy 2021-ben jubilál a Csoki Gyűjtő Akció, ezért egy fergeteges gálát szeretnénk a meghívott gyermekeknek szervezni, de sajnos egyesületünknek anyagi lehetőségei korlátozottak. Megkérdeztük a lakásotthonban élő gyermekeket, kinek örülnének, ha a gálán fellépne. Felvettük a kapcsolatot az előadóval, de egyesületünk ezt az összeget nem tudja megfizetni. Ezért kérek minden jóérzésű barátunkat vagy leendő támogatót, akik hozzá tudnak járulni a Csoki Gyűjtő Akció sikeres lebonyolításához, anyagi támogatásukat az Egyesület bankszámlájára tudják eljuttatni. A Tiszántúli Takarékszövetkezetnél vezetett bankszámla számunk 60600170-11040756. Az anyagi támogatásról adományozási/támogatási szerződést tudunk írni, egyesületünk közhasznú szervezetként működik.

 

  • Hogy látod 5 év múlva a Csoki Gyűjtő Akciót (mik a hosszú távú célok)?

Egyre sikeresebbé tenni a felhívást-rendezvényt és egyre több állami gondoskodásban élő gyermeknek boldogságot vinni az életébe a decemberi ünnepek alkalmával. Országos lefedettséggel, országos médiatámogatással, országos ismert emberek bevonásával. És ezzel a célom mi?? –  kérdezhetné bárki. Számomra csak egy cél van – minél több gyermekhez eljutni Magyarországon, ezzel is minél több mosolyt csalni az arcukra.

 

Köszönjük a kis interjút, Lajos! Sok sikert, sok csokit!

#melegételmindennap

Megosztás

Megosztom a facebookon.

Megszakítás